Ieder project begint bij jezelf! Wat wil jij leren? Wat voor type bedrijf en probleem spreekt je aan? Ga daarnaar op zoek, ook al staat dat niet in de database bij je HBO opleiding. Bereid je voor op je eerste contact met je afstudeerbegeleider en met je opdrachtgever (de organisatie waar je studeert of stage loopt); dus lees je in en schrijf de vragen op die je hebt. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet; de eerste indruk die je maakt is goud waard. Stem met je opdrachtgever af wat het antwoord moet zijn, als iemand op de eerste dag van je stage aan je vraagt wat je gaat doen. Het kan zijn dat de formulering van belang is omdat het onderwerp in de organisatie gevoelig ligt. Op de eerste dag dat je start bij je opdrachtgever, geef iedereen een hand en stel je voor.
Probleem analyseren
De volgende vragen geven je snel inzicht in de meeste problemen of doelstellingen van een opdrachtgever. Wat is de huidige situatie (IST)? Wat is de gewenste situatie (SOLL)? Wie wenst die situatie? Wat is er nodig om van IST naar SOLL te komen? Wat moet daarvoor worden onderzocht? Hoe groot is dat onderzoek (aantallen)? Wat is jouw rol daarin? Wie zijn daar nog meer bij betrokken? Welk deel daarvan kun jij doen in de gegeven tijd? Wie gaat iets doen met het resultaat? Wat wordt gedaan met het resultaat? Voor de antwoorden op deze vragen geldt uiteraard: “hoe concreter, hoe beter”. Als ze niet duidelijk worden beantwoord, plan dan enkele dagen in om deze antwoorden te krijgen. Het resultaat kan ook zijn dat de opdrachtgever zich meer bewust wordt van zijn echte behoeften.
Planning van het onderzoek
Als je iets nieuws doet, weet je per definitie niet wat er moet en kan gebeuren. De risico’s zijn onduidelijk, de activiteiten die uitgevoerd moeten worden ook niet en de tijd die deze activiteiten kosten zijn volstrekt onbekend. Kortom: een planning maken vergt een onderzoekje op zich. Plan dus als eerste in. dat je gaat praten met mensen die iets soortgelijks al eerder hebben gedaan of gewoon meer ervaring hebben. Zet al de activiteiten die worden genoemd op een rijtje en bedenk hoeveel tijd die activiteiten kosten. Een planning geeft je een overzicht, niet meer dan dat. Je zult die planning dan ook regelmatig moeten aanpassen om dat overzicht te behouden. Het enige dat je zeker weet is de afspraken die je maakt met de mensen om je heen en de deadlines die zijn gesteld. Zorg dat je weet wat er van je wordt verwacht en maak die verwachtingen waar. Lukt dat bij wijze van uitzondering niet; informeer dan je gesprekspartners ruim vooraf én maak met hen een nieuwe planning.
Zorg voor een goede balans tussen studie en privé
Studie + werk + privéleven = minder tijd voor jezelf en voor elkaar = lagere tolerantiegrenzen = minder energie = meer stress = minder ruimte =… Hoe goed je het ook met elkaar afspreekt, in de praktijk is het altijd moeilijker. Ga zorgvuldig na hoeveel tijd je studie kost. Wees je bewust van het feit of je een perfectionist(e) bent, die dus meer tijd nodig heeft om het perfecte resultaat te leveren. Houd er rekening mee dat als je iets nog nooit hebt gedaan, het waarschijnlijk 3 keer langer duurt dan je inschat etc. Bespreek regelmatig de studieplanning met je partner en verander ook iets aan die planning als je partner dat nodig heeft. Je relatie met je gezin is altijd belangrijker dan je studie. Blijf flexibel; een verstoorde work/life balance kan ook leiden tot adrenaline gedreven dwangmatig “doorgaan en nog eens doorgaan”. We kunnen je begeleiden om je overzicht, je mentale ruimte en je interne rust te behouden en open te kunnen blijven staan voor je omgeving. Dan ga je andere afspraken maken, thuis, met je opdrachtgevers en met de begeleiders.
Bron: Dit is een advies van https://www.thuisstudiezoeken.nl.
Geef een reactie