Wat houdt de term ‘kinderopvang’ eigenlijk in:
Bij het woord ‘kinderopvang’ denken we meestal aan een kinderdagverblijf, buitenschoolse of tussen schoolse opvang of peuterspeelzaal. Deze drie vormen zijn inderdaad de bekendste, maar er valt meer onder kinderopvang. In de breedste zin van het woord valt alle zorg aan kinderen, buiten die van de ouders om, onder kinderopvang.
Je kunt hierbij dus ook denken aan:
- Een gastouder: deze vangt bij haar thuis kinderen op.
- De zorgboerderij: Hier gaan kinderen heen die, om verschillende redenen, tijdelijk
een plek nodig hebben naast het eigen gezin. - De oppas of nanny: Zij ( of hij!) vangt kinderen van werkende ouders op in het huis
van de kinderen. Desgevraagd neemt de nanny meerdere zorgtaken voor de kinderen op zich: het brengen en halen naar sportclubs, zwemles, zorgen voor de was of de strijk of eten klaarmaken. - De au-pair: Het verschil tussen een oppas en een au-pair is dat de au-pair in het
huis van het gezin woont, meestal voor een van te voren afgesproken periode. Hij of
zij neemt deel aan het gezinsleven, zorgt bepaalde uren voor de kinderen, maar volgt
meestal ook een cursus, veelal een taalcursus. Een au-pair is meestal afkomstig uit
het buitenland. Voor veel ouders is het een meerwaarde dat een au-pair, naast de
zorgtaken, een andere taal aan het kind leert. - Medewerker op medisch kinderdagverblijf: Hier wordt zorg gegeven aan kinderen met een medische achtergrond.
Welke opleiding heb je nodig om in de kinderopvang te kunnen werken?
Zoals je in de bovenstaande informatie kunt lezen, is de term ‘kinderopvang’ behoorlijk veelomvattend; daarom is het niet mogelijk om één opleiding te noemen om als medewerker in de kinderopvang Breda aan de slag te gaan. Je moet eerst voor jezelf uitzoeken naar welke vorm en welke leeftijd je voorkeur uitgaat: het zorgen voor een baby in de reguliere dagopvang is uiteraard een totaal andere verantwoordelijkheid dan het zorgen voor een kind van 10 jaar met gedragsproblemen op een zorgboerderij. Meer tips en informatie over opvoeding vind je hier.
Welke opleidingen zijn er?
Na je VMBO-opleiding( Kader, gemengd of theoretisch in de sector Welzijn) kun je de opleiding MBO Pedagogisch Medewerker 3 Kinderopvang volgen. Op niveau 4 kun je de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker volgen. Er zijn ook kinderopvangcentra die een leer/werkplek bieden. (BBL). Hier combineer je werken en leren.
Vraag jezelf, voordat je een verdere opleiding of cursus gaat volgen, in welke vorm van kinderopvang je wilt werken.
Voor de verschillende richtingen zal je verschillende aanvullende opleidingen/ cursussen moeten volgen na de basisopleiding.
Geef een reactie